• Voor 16:00 besteld, bezorgd binnen 1 werkdag
 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending boven €50,-
 • kiyoh klantbeoordelingen

  Lichtopbrengst advies

  Lichtopbrengst advies

  Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

  Hoeveel licht geeft uw zaklamp?

  Voor elke zaklamp geldt dat het licht vlak voor de zaklamp het sterkst is, verder weg wordt het licht steeds zwakker. Hoe verder het licht moet reiken, hoe krachtiger de lichtbron van de zaklamp moet zijn.

  Lichtbronnen

  Er zijn drie verschillende soorten lichtbronnen voor zaklampen: gloeilampen, LED-lampen en HID lampen.

  Gloeilampen worden tegenwoordig nog maar weinig gebruikt in professionele zaklampen. Ooit was de gloeilamp de meest gangbare lichtbron voor de zaklamp. De levensduur van een gloeilamp is beperkt. Wanneer de voedingsspanning afneemt verandert de kleur van het licht naar geel of rood.

  LED-lampen zijn inmiddels de meest voorkomende lichtbron in professionele zaklampen. LED-lampen zetten de energie meteen om in licht en zijn hierdoor veel zuiniger dan gloeilampen. De kleur van het licht blijft constant, wanneer de spanning afneemt neemt alleen de hoeveelheid licht af.

  Dan zijn er nog HID (High Identity Charge) lampen. Een HID lamp werkt met een gas ontladingstechniek, waarbij een elektrische stroom door een gas onder druk wordt gestuurd waardoor er licht ontstaat. De HID lampen hebben een hoge lichtopbrengst, welke groter is dan de lichtopbrengst van LED lampen. De HID lampen hebben een lange levensduur, maar zijn wel vrij kostbaar.

  Lichtopbrengst

  De lichtopbrengst van een zaklamp wordt aangegeven in Lumen. Lumen is de eenheid voor lichtstroom en geeft de totale hoeveelheid licht aan die een zaklamp uitstraalt per tijdseenheid, ongeacht waar naar toe. Het aantal Lumen zegt niets over de sterkte van het licht. Bij het kiezen van de juiste zaklamp voor uw gebruik zegt een hoge Lumen waarde eigenlijk niets. 

  Het is belangrijk om ook te kijken naar de lichtsterkte en de bundeling van het licht.

  De lichtsterkte van een zaklamp wordt aangegeven in Lux of Candlepower. Lux geeft de hoeveelheid licht per oppervlakte eenheid aan ( 1 lux= 1 lumen per m2).

  De lichtbundel verschilt per zaklamp, maar bestaat altijd uit een helder middelpunt (hotspot) , met daaromheen een veel minder heldere ring (spil). De overgang van de hotspot naar de spil en de helderheid vormt het bundelprofiel van de zaklamp.

  Let bij het kiezen van uw zaklamp op basis van de lichtopbrengst altijd op de volgende punten:

  1. De totale reikwijdte, deze wordt weergegeven in het aantal lumen
  2. De breedte van de lichtbundel (in Lux of Candlepower)
  3. De lichtbron van de zaklamp