Shopping Cart

Welke zaklamp en hoofdlamp voor een Wampex?

NITECORE TM38 Tiny Monster super lange Throw

Onder de liefhebbers van wandelingen en survivaltochten is de Wampex wel bekend: een jaarlijks terugkerend evenement waarbij je uithoudingsvermogen, slimheid en je vermogen om samen te werken getest worden. De WAMPEX staat voor Weekend AMPhibious EXpedition. Het is een spannende, leuke en uitdagende ‘expeditie’ die in een weekend in het najaar wordt gehouden met ludieke en spannende opdrachten. In circa 18 tot 26 uur leg je een tocht af van ongeveer 40 kilometer waarbij je met je groep de beste oplossingen vindt om de opdrachten te vervullen en ervoor zorgt dat je binnen een bepaalde tijd veilig en het liefst zo droog mogelijk je eindbestemming bereikt. Een goede zaklamp, of hoofdlamp is hierbij een must!

Wat heb je voor een Wampex nodig?

Uit ervaring van mensen die (meer dan eens) een Wampex hebben gelopen, blijkt samenwerking de belangrijkste factor om als ploeg de Wampex uit te lopen en hoog te scoren onder de winnaars. Afspraken maken, de taken verdelen en elkaar helpen wanneer nodig dus. Maar ook voorbereiding is van belang: wat neem je mee? Omdat de Wampex in de winter wordt gehouden, betekent dit dat je rekening houdt met het lopen in het donker, in de kou en dat je nat kunt worden (van de regen of omdat je in het water zou kunnen vallen). Daarnaast wil je gemakkelijk kunnen lopen: je eten, drinken, extra kleding, je survival-spullen, je zaklamp of hoofdlamp etc. mogen tezamen niet te zwaar zijn, want je moet dat allemaal wel kunnen dragen zonder dat het je belemmert bij het lopen over onverharde paden, het springen over sloten en het uitvoeren van de opdrachten.

Zaklampen in alle soorten en maten

Er is een enorm aanbod van zaklampen op de markt. Welke zaklamp is dan geschikt? Dit is afhankelijk van het doel dat je hebt. Zo heb je zaklampen die speciaal voor elke dag te gebruiken zijn: bij het klussen in de garage, in huis als de stoppen zijn doorgeslagen of als je s’avonds de hond wilt uitlaten. Voor sportieve activiteiten zijn er zaklampen die een groter lichtbereik hebben met meer lichtcapaciteit (lumen). Deze zijn vaak heroplaadbaar en hebben een krachtige batterij waardoor je de lamp langdurig achtereen kunt gebruiken. De prijs van een zaklamp loopt op al naar gelang de eisen die je eraan stelt. Een lamp met veel functies, krachtige capaciteiten en een tactisch ontwerp, kost wat meer dan de meeste zaklampen voor alledaags gebruik (ook wel EDC-zaklampen genoemd). 

Wat is de beste zaklamp voor een Wampex?

Een van de dingen die je nodig hebt om aan een Wampex deel te nemen, is een goede zaklamp. Een zaklamp die niet te zwaar is, niet te fel, gebruikt kan worden voor objecten die veraf te vinden zijn, maar ook om van dichtbij een kaart of een beschrijving van een hindernis te kunnen lezen. Je wilt niet dat je teamleden last van je licht hebben, en je wilt ook de natuur niet te veel verstoren. Belangrijk is ook dat de zaklantaarn waterbestendig is, dat de batterijen zo lang mogelijk meegaan en dat je het ook met handschoenen aan gemakkelijk kunt bedienen.

De Acebeam L16: de beste zaklamp voor sportieve activiteiten

Volgens ons van de zaklampwinkel.com is de Acebeam L16 de beste zaklamp voor sportieve activiteiten zoals een Wampex.
De Acebeam L16 is met een prijs van €104,95 niet de goedkoopste zaklamp, maar wel een van zeer goede kwaliteit, het heeft verschillende tactische functies, een LED-lamp met een levensduur van 50.000 uur en 5 jaar garantie. Mocht je met deze lamp in het water vallen, dan is het tot 2 meter diep waterbestendig, het kan een stevige regenbui verdragen, het heeft een goede grip en het is ook met handschoenen aan eenvoudig te bedienen.

Met de Acebeam L16 kun je gemakkelijk een Wampex uitlopen zonder dat je de batterij tussendoor hoeft op te laden. Gebruik je deze zaklamp continu met 150 lumen met een beam van 163 meter, dan gaat de batterij 9 uur mee. Ga ervan uit dat je de batterij eerder moet opladen of moet vervangen als je regelmatig switched tussen de 5 verschillende lichtmodi.

Het maximale lichtbereik is met 2000 lumen 603 meter. De batterij gaat 500 uur mee als je het alleen gebruikt voor heel korte afstanden tot 32 meter met 1 lumen. Je kunt er altijd een extra 18650-batterij bij bestellen om meer branduren te hebben of zorgen dat je een powerbank bij je hebt waarmee je met de bijgeleverde micro USB-kabel de lamp weer snel kunt opladen tijdens de tocht.

Acebeam L16
Acebeam L16 Oplaadbare LED Zaklamp gebruiksopties

Een rood filter om kaarten en het kompas lezen voor het oplossen van puzzels

Om kaarten en je kompas te lezen en om puzzels van dichtbij op te lossen zonder dat je last van het licht van je zaklamp hebt, kun je een rood filter gebruiken. Een rood filter verstoort je nachtvisie niet en ook de dieren en insecten in bossen en weilanden worden hiermee niet opgeschrikt. Je kunt een rood filter bij deze zaklamp apart meebestellen. De ingebouwde stroboscoopfunctie kan nog wel eens van pas komen bij het oplossen van een puzzel of het uitvoeren van een opdracht.

Kortom: voor de Wampex en andere avontuurlijke tochten door het bos, door weilanden en over water (zoals Geocaching) is de robuuste Acebeam L16 met haar vele functies en toch maar een gewicht van 128 gram (zonder batterijen) perfect!

De New Nitecore P12: een tactische zaklamp met een enorm lange looptijd

Niet iedereen in jouw team heeft dezelfde zaklamp nodig. Het is een goed idee om een lamp mee te hebben met andere capaciteiten. De nieuwste Nitecore P12 is een voorbeeld van een lamp die niet zover schijnt als de Acebeam L16, maar het biedt wel een mooi licht met 1200 lumen èn het werkt op een meegeleverde 21700-batterij waardoor je het tot een respectabele duur van 1200 uur kunt gebruiken!

Als je deze zaklamp gebruikt voor het bijschijnen en zoeken van aanwijzingen op korte afstanden tot 44 meter, dan kun je deze lamp met 60 lumen 52 uur lang gebruiken. Geen gedoe met het opladen van batterijen in de kou en wanneer het regent. 

Nitecore P12 in alle weersomstandigheden te gebruiken

De P12 is een zaklamp van kwaliteit waar je op aan kunt

De New P12 is een lichte, compacte zaklamp speciaal ontworpen voor politie, beveiligers, militairen met tactische operaties. Het heeft naast een mooi design, een aantal zeer practische capaciteiten,  onder andere:

  • een gekartelde bezel waarmee je jezelf kunt beschermen indien nodig, 
  • geschikt om te gebruiken wanneer het (hard) regent en in zanderige omgevingen,
  • een tactische staartknop waarmee je de lamp direct in kunt schakelen, ook met handschoenen aan,
  • een batterij indicator die je precies laat weten hoeveel capaciteit de batterij nog heeft,
  • een batterijmagazijn waarin je de batterij plaatst, waardoor verschuiving en rammelen van de batterij wordt voorkomen,
  • een clip die ook geschikt is voor diepe broekzakken, brede riemen of rugtassen,
  • een holster waarmee je de zaklamp aan je riem kunt hangen.

De P12 wordt geleverd een krachtige 21700-batterij (5000mAh). Om deze zaklamp optimaal te kunnen gebruiken, heb je deze batterij wel nodig.

Wil je er een goede lader bij bestellen die veilig en geschikt is voor verschillende formaten batterijen, en dus ook voor de 21700-accu, dan ben je zo’n € 125 kwijt. Voor die prijs ben je dan wel klaar en heb je wel een echte tactische zaklamp van een kwaliteit waar je van op aan kunt. Bovendien kun je deze lamp natuurlijk ook in- en om het huis gebruiken, bij het uitlaten van je hond, als je gaat kamperen of aan Geocachen doet. 

Nitecore P12 ontworpen voor militaire operaties en zelfverdediging

Hoofdlampen voor meer vrijheid in beweging

Maak een keuze in het aanbod van hoofdlampen als je je veilig in het donker wilt bewegen en je handen vrij wilt houden. Een hoofdlamp is vooral een goede keuze als je aan langdurige activiteiten doet die je niet belemmert in je bewegingsvrijheid. Een aantal factoren zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste hoofdlamp. Doe je aan extreme buitenactiviteiten, zoals een Wampex of nachtelijke Geocaching, dan heb je een hoofdlamp met geavanceerde functies nodig. Heb je werkzaamheden in donkere, nauwe ruimtes, wil je kunnen lezen in de tent tijdens je kampeertocht of snel wat in het donker vinden, dan is vaak een eenvoudige hoofdlamp voldoende. 

Wat is de beste hoofdlamp voor een Wampex?

Veel Wampexers gebruiken naast een zaklamp ook een hoofdlamp. Een hoofdlamp is natuurlijk praktisch omdat je je handen vrij kunt houden voor je taken, maar het is ook heel fijn als het erg koud en je je handen in je jaszakken kunt steken. Een goede hoofdlamp voor een Wampex is een die niet je teamgenoten verblindt, prettig te dragen en waterbestendig is. Daarnaast is het handig als de lamp in de hoofdband kantelbaar is, gebruiksvriendelijk is en dat de batterijen lang meegaan.

Acebeam H30 LED hoofdlamp: dé lamp die voldoet aan alle eisen

De Acebeam H30 LED hoofdlamp voldoet aan al deze eisen. Het geeft een zeer gebruiksvriendelijke licht van 3 tot 4000 lumen en een lichtbereik van 208 meter (daarmee heb je een lichtstraal van een vergelijkbare afstand van 2 voetbalvelden). De H30 hoofdlamp is vrij bijzonder doordat het verschillende lichten (LED en UV) en in verschillende kleuren (wit, groen en rood) heeft. Ongeacht je missie tijdens een Wampex of wanneer je aan het kamperen bent, je hebt altijd het meest geschikte licht ter beschikking.

Met een goede kleurweergave van het witte licht van de CREE XHP70.2 LED, in combinatie met de extra CREE XPE2-R2 630nm rood licht en een CREE XPE2-G3 530nm groen licht, is deze hoofdlamp ideaal voor elke nachtelijke expeditie en wordt je nachtvisie optimaal beschermt. Voor noodgevallen is de Acebeam H30 uitgerust met een speciale SOS-functie die tot 72 uur meegaat zonder dat je het licht hoeft uit te schakelen.

De compacte Acebeam H30 hoofdlamp zit ook prettig, doordat het is ontworpen met een hoge elasticiteit en ventilatie tegen zweet. Bovendien ben je zichtbaar voor anderen, omdat de band reflecteert.

Concluderend kunnen we zeggen dat de Acebeam H30 hoofdlamp uitermate geschikt is voor veeleisende sporten zoals Geocaching, Wampex, jagen, droppings, vissen, fietsen en voor kamperen, backpacken, lezen en alle nachtactiviteiten.

Acebeam H30 kleur lampen

Klarus HA2C hoofdlamp: zeer praktisch in gebruik

Wil je een iets goedkopere hoofdlamp dan de Acebeam H30, dan is een Klarus HA2C Oplaadbare LED Hoofdlamp ook een goede keuze. Weliswaar heb je met deze hoofdlamp geen kleurenfilters, maar deze is ontworpen voor prettig en tegelijk praktisch gebruik. Een hoofdlamp moet namelijk gewoon goed zitten, de batterij moet lang meegaan en het is handig als je de hoofdlamp ook als zaklamp kunt gebruiken. De Klarus HA2C voldoet aan deze eisen.

Klarus HA2C LED Hoofdlamp

De Klarus HA2C hoofdlamp heeft vijf verlichtingsniveaus en drie flitsmodi, waaronder Strobe-, SOS- en Baken-uitgangen. De Turbo-modus is met een bereik van 3200 lumen geschikt voor een Wampex, speleologie of gewoon tijdens je werk waarbij je je handen vrij wilt hebben.
De lage stand met 15 lumen is handig als je in het donker wilt lezen en je partner niet wilt wakker maken of als je iets wilt zoeken in een afgesloten ruimte zoals bijvoorbeeld in je kampeertent.

De CREE LED lamp biedt een straal tot 141 meter, ver genoeg om te zien waar het wandelpad in het bos naar toe leidt of hoe het pad in een grot naar de uitgang verloopt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Je kunt deze hoofdlamp tot wel 75 uur met een goede lichtweergave gebruiken zonder dat je het hoeft op te laden. Bovendien is de Klarus HA2C eenvoudig te bedienen: met een enkele schakeling krijg je snel toegang tot de gewenste modus.

De Klarus HA2C hoofdlamp is ook als zaklamp te gebruiken

De Klarus HA2C is niet alleen als hoofdlamp te gebruiken, maar ook als een handheld lamp. Je kunt namelijk de lamp uit de hoofdband halen en als een compacte EDC (Every Day Carry)-lamp gebruiken. Daarnaast kun je met de meegeleverde clip de lamp op je rugzak bevestigen of vastklemmen aan je riem, zodat je in het donker zichtbaar bent voor bijvoorbeeld weggebruikers. Als extra heeft deze hoofdlamp ook een magnetische onderkant, zodat je het aan een (tent-)paal kunt bevestigen en zo extra licht hebt waar en wanneer je het nodig hebt. Al met al is de Klarus HA2C een multifunctionele hoofdlamp die altijd van pas komt.
Klarus HA2C multifunctionele Hoofdlamp

Meedoen aan de Wampex 2020?

De Wampex vindt dit jaar plaats op 30 oktober, 13 november en 27 november 2020. Bezoek de link om je in te schrijven!

Wampex Dwingeloo organiseert drie tochten in 2020, zowel voor volwassenen als voor de jeugd:

  • Junior Wampex: zondag 26 juli (voor de jeugd)
  • Berenjacht: dinsdag 28 juli (voor de jeugd)
  • Wampex: vrijdag 31 juli / Zaterdag 1 augustus (vanaf 18 jaar)

Heb je advies nodig over een zaklamp voor een Wampex? Neem contact met ons op!

Wil je advies?

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zeker welke lamp het meest geschikt is? Neem even contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag een goede, persoonlijke keuze te maken.

Heb je suggesties?

Deze lijst is verre van compleet en zolang er nieuwe zaklampen uitkomen zal hij ook altijd blijven veranderen. Mis je een lamp in deze lijst, of zelfs in ons assortiment? Laat het ons vooral weten!

Ook voor andere suggesties (bijvoorbeeld over de functionaliteit van de website of over onze service) staan we altijd open.