Shopping Cart

Lichtbundel zaklamp: Throw vs Flood

De lichtbundel van een zaklamp: Throw vs Flood

Als het gaat over een zaklamp die ver kan schijnen dan wordt dit een ‘thrower’ genoemd. Wanneer je met een thrower op een muur schijnt van 5 meter afstand, zul je een kleine felle cirkel van licht op de muur zien. Dit komt omdat de lichtbundel helemaal geconcentreerd is op 1 punt. Buiten deze felle spot bevindt zich meestal nog een zwakke spill. 

Een ‘flooder‘ is juist een zaklamp die een hele brede straal heeft. Wanneer je met een flooder op een muur schijnt van 5 meter afstand, zul je een groot gedeelte van de muur verlichten zonder een duidelijke hotspot.

Spill en hotspot

Hotspot:
De felste en meest centrale cirkel van de lichtstraal.

Spill:
Buiten de hotspot bevindt zich nog een ring met licht, die minder fel is, en vaak geleidelijk overloopt naar het donker.

NITECORE TM38 Tiny Monster super lange Throw

Welke heb je nodig?

Voor op het water bijvoorbeeld, is het handig een zaklamp te gebruiken met een strakke smalle straal en weinig spill, – een thrower-, anders verlies je je nachtzicht. Met een nauwe smalle bundel pik je gemakkelijk de reflector van een verre boei op.

Wil je vooral veel en breed licht voor in de tuin of als je op pad gaat, ga dan voor een flooder. De meeste zaklampen zijn flooders waarmee je een goed oppervlak kunt verlichten.

Simpel gezegd heb je een thrower nodig om iets wat ver weg is te verlichten. Denk hierbij aan 100 meter of verder. Kijk dan bij de productomschrijving naar het aantal cd, hoe hoger het getal, des te verder de lichtbundel kan komen.
In bijna alle andere gevallen is een ‘gewone’ zaklamp afdoende. Wil je echt een zaklamp hebben die bijvoorbeeld een hele brede muur, een hele kamer of een heel terrein verlicht, dan heb je een flooder nodig. Kijk in dit geval vooral naar het aantal lumen, en minder naar het aantal cd.

De beste throwers en flooders hebben wij in ons artikel “De beste zaklampen van 2020” beschreven.  Wij raden je aan om dit artikel te lezen voordat je definitief een keuze maakt voor een thrower of een flooder. 

Fenix HL50

Zaklamp die het allebei kan?

Er zijn ook zaklampen die een zoom mechanisme hebben waardoor de breedte van de lichtbundel aangepast kan worden. De hotspot wordt door het zoomen kleiner of groter gemaakt. Dit is een soort hybride tussen de throw en flood zaklampen.

Heb je advies nodig over een goede thrower of flooder?

Wil je advies?

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zeker of je een lamp met een goede throw of een met een breed lichtbereik wilt? Neem even contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag een goede, persoonlijke keuze te maken.

Heb je suggesties?

Heb je suggesties over de inhoud van dit artikel, over de functionaliteit van de website of over onze service? Laat het ons weten! Voor goede ideeën staan we altijd open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *