Shopping Cart

Lichtsterkte van een zaklamp

Voordat we de lichtsterkte van een zaklamp bespreken, gaan we even een stukje terug in de geschiedenis. Ruim 130 jaar geleden, voordat we zaklantaarns hadden, gebruikten we een fakkel en een lantaarn met vuur dat brandde op een chemische stof gemengd met water. Deze samenstelling werd ook voor stoommachines, rijtuigen en voor mijnwerkershelmen  gebruikt. Met de uitvinding van de batterij  ontstond ook de draagbare lampen die geen open vuur nodig hadden. De eerste zaklampen bestonden uit niet meer dan een buis met twee D-celbatterijen in het ene en een lamp in het andere uiteinde. 

Batterijen genereren elektriciteit die naar de lamp van een zaklamp stroomt en de lamp laat oplichten zodra de lamp wordt ingeschakeld. De lamp van een zaklamp is vergelijkbaar met een elektrische gloeilamp. Het enige verschil is dat het oplicht met een lage stroom van enkele volt die door de batterijen geleverd wordt. Achter de lamp van een zaklantaarn bevindt zich een gebogen spiegel die het licht van de lamp reflecteert in de vorm van een beam.

Zaklampen hebben een grote ontwikkeling meegemaakt en er zijn ontzettend veel variaties op de markt te krijgen. Veelal zie je bij beschijvingen de termen ‘Lumen’ en ‘Candela’ staan als het gaat om lichtcapaciteit of lichtsterkte van een zaklamp. Lees hier onder wat deze termen betekenen en waarvoor ze dienen.

eerste zaklampen uit 1899

Wat is het verschil tussen lumen en watt?

Philips 60 watt gloeilamp vs LED

Het verschil tussen lumen en watt is dat lumen een meeteenheid van licht is, terwijl watt het verbruik aan energie aangeeft. Het wattage van een lamp zegt dus niet per definitie iets over de hoeveelheid licht die een lamp geeft.

Omdat het wattage bij gloeilampen altijd zo duidelijk vermeld werd, is dat voor veel mensen nog de meest gebruikte term. Terwijl dit bij nieuwe en efficiënte lampen eigenlijk geen handige waarde meer is om de lichtopbrengst aan te geven. 

Verlichting wordt steeds efficiënter in het gebruik van energie. Denk bijvoorbeeld maar aan spaarlampen. Veelal stond op de verpakking van een spaarlamp zoiets als: 5 W = 25 W. Dit betekent dat de spaarlamp maar 5 watt aan energie verbruikt, terwijl het net zoveel licht produceert als een ouderwetse gloeilamp van 25 watt.

Waarom meten we de hoeveelheid licht met lumen en niet met watt

Zaklampen worden gemaakt met verschillende soorten lampen. Zo zijn er zaklampen met een gloeilamp, een halogeenlamp en met één of meer LED-lampen. Ondanks dat ze nog wel geproduceerd worden, is het gebruik van gloei- en halogeenlampen in zaklampen vrij ouderwets. Vaak werden deze lampen gebruikt in wegwerp-zaklampen waarvan de levensduur van de lamp slechts enkele uren kon zijn. Bijna alle zaklampen die we bij Zaklampwinkel verkopen zijn gebruiken LED’s als lichtbron.

Tegenwoordig gebruiken we vooral LED lampen, omdat deze het meest energiezuinig zijn en toch veel licht kunnen produceren. Met de komst van de LED’s op de markt, spreekt men niet meer van watt, maar van lumen.

Het onderstaande tabel toont duidelijk het aantal lumen dat wordt gegenereerd door verschillende soorten lampen met verschillende wattages

 

Soort lamp 200-300 lumen 300-500 lumen 500-700 lumen 700-1000 lumen 1000-1250 lumen 1250-2000 lumen
Gloeilamp 20-30 watt 40 watt 60 watt 75 watt 120 watt 150-250 watt
Halogeen 18-25 watt 35 watt 50 watt 65 watt 100 watt 125 watt
LED 2-4 watt 3-5 watt 5-7 watt 8-10 watt 10-13 watt 13-20 watt

Lumen in een zaklamp

Super felle zaklamp

Als men het heeft over de hoeveelheid licht die een zaklamp kan produceren, dan spreken we al lang niet meer over watt. Ongeveer 10-15 jaar geleden werden bepaalde zaklampen nog verkocht met 1 watt LED of 5 watt LED. Dit wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat de technologie van ledjes al zo ver gevorderd is dat de wattage niet meer uitmaakt.

ANSI Lumen

Het aantal lumen wordt gemeten in een “Bol van Ulbricht”. Voor zaklampfabrikanten is er in 2009 een speciale specificatie ontwikkeld, namelijk het aantal lumen volgens de ANSI-NEMA FL-1 methode, waardoor men spreekt over ANSI lumen.

Out The Front Lumens

Afgekort OTF:  Dit is eigenlijk hetzelfde als het meten van de hoeveelheid licht in een Bol van Ulbricht volgens de ANSI specificaties.

LUX

Afgekort: Lx.
Lux is ook een eenheid van lichtsterkte, die meet hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak schijnt. 1 lux is 1 lumen per vierkante meter.

Om lux te kunnen meten heb je een luxmeter nodig. Het aantal lux wordt gebruikt om het aantal Lumen te berekenen in een Bol van Ulbricht en om uit te rekenen hoe ver een zaklamp kan schijnen. Het aantal lux zul je daarom niet zo snel in de productomschrijving van een zaklamp vinden.

aantal Lumen te berekenen in een Bol van Ulbricht

Candela

Afgekort cd (Kcd, Mcd)

Het woord candela is Latijn voor kaars. Een gewone wax kaars straalt licht uit met een lichtsterkte van ongeveer één candela. De candela is het lichtvermogen per vaste eenheidshoek uitgezonden door een puntlichtbron in een bepaalde richting. De lichtsterkte is analoog aan de stralingsintensiteit, waarbij de helderheidsfunctie gebaseerd is op de gevoeligheid van het menselijk oog voor verschillende golflengten. 

Voor zaklampen wordt de meeteenheid van candela gebruikt om aan te geven hoe ver de lichtbundel van een zaklamp kan schijnen. In het Engels spreekt men dan over de hoeveel “throw”. Het aantal lux van de lichtbundel wordt gemeten op enkele meters van de zaklamp. De afstand en het aantal lux zijn onderdeel van de berekening van het aantal cd. Het aantal cd zie je vaak terug in de productomschrijving van een zaklamp.

Een handige tool om dit zelf uit te rekenen is hier te vinden: https://www.rapidtables.com/calc/light/lux-to-candela-calculator.html

CandelaBereik in meters
1.000 cd63 m
5.000 cd141 m
10.000 cd200 m
30.000 cd346 m
50.000 cd447 m
100.000 cd (100 Kcd)632 m
500.000 cd (500 Kcd)1414 m
1.000.000 cd (1 Mcd )2000 m

Heb je nog vragen over de lumen van een zaklamp? Neem contact met ons op!

Wil je advies?

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zeker welke lamp met hoeveel lumen het meest geschikt voor jou is? Neem even contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag een goede, persoonlijke keuze te maken.

Heb je suggesties?

Deze informatie is verre van compleet en zolang er nieuwe lampen uitkomen zal hij ook altijd blijven veranderen. Mis je een lamp met een bepaald licht in deze lijst, of zelfs in ons assortiment? Laat het ons vooral weten!

Ook voor andere suggesties (bijvoorbeeld over de functionaliteit van de website of over onze service) staan we altijd open.