Shopping Cart

Welke zaklamp is geschikt bij het uitlaten van je hond?

de beste zaklamp om je hond in het donker uit te laten

Hondenliefhebbers weten dat het uitlaten van een hond in het donker niet altijd soepeltjes verloopt. Op slecht verlichte paden kun je niet zien waar je je voeten (in)zet, de hond trekt onverwachts aan de riem waardoor jij je mobieltje laat vallen die je gebruikte om bij te lichten, of je hebt je hond even losgelaten en je hebt geen idee waar hij gebleven is. Een goede zaklamp die niet direct kapot gaat als het valt, is een uitstekende uitkomst voor vele hondeneigenaren. 

Er bestaan van die leuke hondenriemen inclusief een zaklamp en poepzakjes. Deze lijken erg handig, maar in de praktijk blijkt dat vaak een deel van zo’n combinatie niet werkt: òf de lamp werkt na een paar keer gebruiken niet meer, òf de band kan niet meer ingetrokken worden door het oprolapparaat. Een hondenbezitter wil wel kunnen vertrouwen op de hondenriem en de zaklamp, vandaar dat wij alleen aanbevelingen doen van goede kwaliteitslampen waarvoor je ook een garantie hebt van minimaal 1 jaar. 

Wat is een goede zaklamp?

Een goede zaklamp is een die voldoet aan de eisen waarvoor je het wilt gebruiken.  Een zaklamp met bijvoorbeeld een lichtcapaciteit van 4000 lumen is goed, maar is deze geschikt als je je hond uitlaat? Als je elke avond hetzelfde, welbekende ommetje met je hond maakt, heb je dan een zaklamp nodig met alle functies die mogelijk zijn? Wat dus voor de een goede zaklamp is, wil dat nog niet zeggen dat het voor jou ook een geschikte is. Hieronder hebben wij een aantal punten opgesteld waar je op moet letten als je een zaklamp koopt om te gebruiken als je ‘s avonds je hond wilt uitlaten.

Waar moet je aan denken als je een zaklamp uitkiest?

Lichtcapaciteit: Afhankelijk van je woonomgeving, heb je keuze uit verschillende lichtsterkten. Woon je in een stadse omgeving, dan heb je minder lichtkracht nodig dan wanneer je op het platteland woont, waar je hond wel eens de weilanden in kan rennen. 

IPX-classificatie: Ook de water- en stofdichtheid van een zaklamp kan verschillen met wat je nodig hebt. Woon je in een gebied met drassige paden met regenplassen, sloten of dicht bij het strand, dan is het raadzaam om naar de IPX-waarde van een zaklamp te kijken. Dit geeft aan of de lamp bestand is tegen water, stof en zanderige omgevingen. 

Valbestendigheid: Door een onverwachte beweging van de hond kun je van alles uit je handen laten vallen. Sommige zaklampen kunnen daar niet tegen. Veel lampen hebben echter een valbestendigheid van minimaal 1.5 meter. Het is zeker handig om hier ook op te letten als je een zaklamp uitkiest.

Gewicht: Soms wil je de zaklamp en de hondenriem in één hand vasthouden, omdat je bijvoorbeeld een telefoontje af te handelen hebt of omdat je gezellig met je partner hand in hand wilt wandelen terwijl jullie samen de hond uitlaten. Dan is het wel gemakkelijk als de zaklamp licht is en gemakkelijk met één hand vast te houden. Daarnaast is een compacte lamp ook gemakkelijk in je jaszak te steken als je hem niet nodig hebt. 

Functies van een zaklamp: Veel zaklampen bieden vijf lichtmodi plus een aantal extra, zoals SOS, baken en stroboscoop. Daarnaast kun je kiezen uit het soort licht (bijvoorbeeld helder wit, kleur of kleurecht), of het een geheugenfunctie heeft en of het mogelijkheden biedt om extra accessoires eraan te koppelen. Vaak is het zo dat als een lamp veel functies heeft, dat je daar ook meer voor moet betalen. Wij hebben een aantal lampen die èn veel functies heeft èn voordelig is. 

Looptijd van de batterij: Als je in de donkere periode elke avond je hond uitlaat en je zaklamp gebruikt, wil je het niet na elke wandeling weer opladen. Let dus op wat voor een batterij de zaklamp gebruikt en hoe lang het meegaat zonder dat je het tussendoor moet opladen.

Reëel bereik van het licht: de afstanden van het bereik van het licht is afhankelijk van je gezichtsvermogen, de omgeving en van de weersomstandigheden. Het licht zelf schijnt oneindig ver, maar wordt steeds zwakker naarmate de afstand toeneemt. De opgegeven afstanden van de meeste zaklampen zijn conform de ANSI-Fl1-standaard en deze zijn vaak groter dan de reële afstand waarmee je nog iets met het licht van je zaklamp kunt zien. Hou er daarom rekening mee dat je in de praktijk iets minder ver bereik hebt.

 

De ideale zaklamp voor het uitlaten van je hond

Fenix UC30: de zaklamp om je hond uit te laten in een stadse omgeving

Voor een prijs van onder de 60 euro, heb je met de Fenix UC30 een zaklamp die veel functies heeft die uitstekend van pas kunnen komen als je je hond uitlaat in een stadse omgeving. Zo heeft deze lamp vijf verschillende lichtmodi, van 1 tot 900 lumen waarmee je tot 130 meter ver kunt schijnen en zelfs een SOS-modus en een stroboscoop voor het geval je in nood bent of jezelf moet verdedigen. 

Met de UC30 heb je een zeer krachtige lamp, terwijl het met een lengte van slechts 13 cm en een gewicht van 77 gram (inclusief batterijen) toch lekker compact is waardoor je het gemakkelijk in je zak kunt steken als je het niet gebruikt. Ook is deze zaklamp heel eenvoudig met één hand te gebruiken: met een enkele schakelaar kies je de lichtstand die je wilt gebruiken. Bovendien heeft deze lamp een geheugenfunctie, waarmee je met één druk op de knop naar je laatst gebruikte stand gaat. 

Regen, stof en zand zijn geen probleem: deze lamp is IPX8 geclassificeerd en valbestendig tot 1.5 meter. Dus ook al valt het in een plas water, dan is het niet gelijk kapot. 

Je hoeft de Fenix UC30 maar één keer per week op te laden als je elke avond ruim een uur met je hond gaat wandelen: gebruik je de stand Medium, dan heb je een lichtcapaciteit van 30 lumen voor de duur van 11 uur. Een batterij-indicator op de zaklamp geeft aan hoelang je batterij nog mee gaat. Je krijgt er een oplaadbare 14500-batterij erbij net zoals een USB-kabel waarmee je het heel gemakkelijk kunt opladen. Ben je onverwachts langer op pad, dan kun je er ook een AA-batterij in doen als dat nodig is. De maximale capaciteiten van de zaklamp zijn dan echter wat lager.

Wuben E05 zeer krachtige minilamp

De Wuben TO46R laat je alles in het donker zien met kleurecht licht en goede contrasten

Vind je het belangrijk om de dingen op straat zo veel mogelijk te zien met de echte kleuren zonder dat de kleurweergave vervormt door het licht, dan raden we je de Wuben TO46R aan. Deze zaklamp heeft drie CREE XP-G3 LEDs met een hoge CRI (Color Rendering Index) -waarde van > 90. Hierdoor zijn kleurcontrasten veel beter te onderscheiden. Een hond ziet kleuren en contrasten niet zoals wij dat doen. Vooral als je hond wat op leeftijd is, kan zijn ogen verslechteren waardoor hij dingen op straat niet meer zo scherp waar kan nemen. Hierdoor kan hij schrikken of bang zijn als hij dingen niet kan herkennen. Met een Wuben TO46R help je dus niet alleen jezelf, maar ook je hond om beter te zien in het donker. 

De Wuben is een erg voordelige lamp met veel functies en een lichtcapaciteit van 5 tot 1000 lumen. Het heeft een bereik van 135 meter en je kunt hem met gebruik op de laagste stand van 5 lumen (dit is genoeg om te zien waar je loopt zonder je hond te verblinden) tot wel 127 uur gebruiken zonder tussendoor op te laden. Opladen van de bijgeleverde batterij gaat eenvoudig met de micro-USB-kabel die je in je laptop, telefoonlader of een ander USB-apparaat kunt steken. Deze zaklamp is waterdicht, dus je kunt het gewoon gebruiken wanneer het regent en als je het in een plas laat vallen, dan is het niet gelijk kapot. Met een afmeting van slechts 12 cm is het een kleine, handzame lamp die gemakkelijk in je jaszak past. 

Wuben TO46R led zaklamp met hoge cri waarde

Nitecore MH20GT: zeer geschikt voor het uitlaten van je hond buiten de stad

Woon je buiten de stad en loop je regelmatig met je hond ‘s avonds langs weilanden, sloten en bossen, dan is de Nitecore MH20GT een echte aanrader. Dit is een mooie compacte zaklamp met een lengte van slechts 11 cm die dezelfde capaciteiten heeft als die van een grote zaklamp.

De MH20GT is zo handig om te gebruiken als je in het donker wandelt, omdat het verschil tussen de lichtmodi erg goed is. Loop je op een fietspad langs een bosrand, dan gebruik je bijvoorbeeld de lage stand met 50 lumen en heb je een bereik van bijna 100 meter. Jij kunt dan zien waar je loopt en waar het pad naartoe leidt en je bent zichtbaar voor andere weggebruikers. Loop je langs een weiland en je hond gaat wel eens achter een konijn aan, dan kun je je hond wel weer vinden als je de medium tot hoogste stand gebruikt die een afstand kan bereiken tot 246 meter. In noodgevallen kun je altijd nog de turbo-functie gebruiken die een capaciteit van 1000 lumen en een bereik van 362 meter biedt.  

Deze Nitecore is ook volledig wanneer het gaat om extra functies: een SOS-, een stroboscoop en een bakenmodus heb je ook tot je beschikking. Deze modi gebruik je wanneer je hulp nodig hebt of jezelf moet verdedigen. Mocht je de zaklamp laten vallen in een plas water, dan hoeft dat geen probleem te zijn: deze lamp is IPX-8 geclassificeerd, wat betekent dat het tot 2 meter diep waterbestendig is. 

Het gebruik en het opladen van deze lamp is erg eenvoudig. Voor het opladen hoef je de batterij niet uit de zaklamp te halen: je kunt het via de meegeleverde USB-kabel snel opladen wanneer de ingebouwde batteri-indicator aangeeft dat de batterij bijna leeg is.

Overigens is de gebruiksduur van de MH20GT ook een voordeel: met de lage stand op 50 lumen kun je 22 uur lopen zonder dat je de batterij hoeft op te laden. Op de allerlaagste stand met 1 lumen is de gebruiksduur 680 uur! 

Voor de prijs van net beneden de 100 euro krijg je de Nitecore MH20GT inclusief een 18650 batterij, een USB-kabel, holster, broekclip en een polsbandje. 

Nitecore MH20GT zeer geschikt om je hond buiten de stad uit te laten

De Nitecore New P12 voor avontuurlijke wandelingen met je hond

De Nitecore New P12 is een tactische zaklamp die heel geschikt is als je regelmatig lange wandelingen door bossen en weilanden met je hond maakt.  Het bereik van de New P12 is goed: je kunt kiezen tussen een lichtcapaciteit van 1 tot 1200 lumen met een goede beam tot 238 meter en je kunt met één hand schakelen om de juiste helderheid te krijgen. Niet voor niets wordt deze zaklamp professioneel gebruikt door politie, militairen en beveiliging, en door backpackers en mensen die graag een avontuurlijke kampeertocht maken – met of zonder hond. 

Wat erg fijn aan deze zaklamp is, is de CREE XP-L HD V6 LED die voor een  krachtige, constante beam van helder wit licht zorgt zonder hinderlijke flitsen. Mocht je hond een weiland zijn ingerend, dan heb je een zuiver licht met een reëel bereik van ca. 180 meter om je hond te zoeken.

Naast dat het een zeer krachtige zaklamp in compact formaat is, is het ook een uiterst functionele lamp. Het heeft een dagelijkse en een tactische modus. De tactische modus gebruik je wanneer je regelmatig direct een licht nodig hebt dat gebruiksklaar is met de juiste lichtcapaciteit. Deze modus slaat de gekozen lichtstand op in het geheugen. De dagelijkse modus gebruik je wanneer je gewoon goed licht wilt hebben terwijl je in het donker loopt. Deze modus bevat ook de speciale functies zoals stroboscoop, baken en SOS. Je gebruikt deze functies voor situaties waarin je jezelf moet beschermen of als je een plaats van ongeval wilt markeren voor hulpverleningsdiensten.

Nitecore P12 met zeer efficient constante stroom circuit voor een constante lichtbundel
Nitecore P12 nieuw met batterijhouder voor diverse formaten batterijen

Deze zaklamp werkt op de meegeleverde  21700-batterij tot maar liefst 1200 uur. Deze batterij is van de nieuwste generatie Li-ion-batterijen die langer meegaan dan de veelgebruikte 18650-batterijen. Je kunt in noodgevallen ook één of meerdere 18650, CR123 of RCR123-batterijen in deze zaklamp plaatsen, zodat je altijd reservebatterijen mee kunt nemen voor het geval je niet in de gelegenheid bent de accu op te laden. De ingebouwde batterij-indicator geeft aan wanneer de lamp bijna leeg is. Dan kun je de 21700-batterij, die voorzien is van een USB-C poort, eenvoudig opladen met de meegeleverde USB-kabel. 

In de zaklamp is een batterijhouder verwerkt waarin de accu geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat je lamp niet rammelt als je door ruwe gebieden loopt of een stukje rent met je hond. Ook beschermt het de lamp tegen beschadiging door loszittende onderdelen, waardoor het tegen een stootje kan. (Hard) regen, zandpaden of stoffige gebieden levert geen probleem op: het bouwmateriaal van deze Nitecore is van goede kwaliteit en met een goed design dat niet direct kapot gaat als je de lamp per ongeluk in een plas water laat vallen. 

Nitecore P12 een tactische zaklamp die voldoet

Verder heeft de Nitecore New P12 veel andere functionaliteiten en accessoires, waaronder een tactische staartknop waarmee je de lamp direct in kunt schakelen, een gekartelde bezel die effectief is als zelfbescherming, en een clip waarmee je het aan een jaszak of aan je rugtas kunt bevestigen. Ook wordt bij deze lamp een solide holster geleverd die voorzien is van klittenband waarmee je het aan je broekriem of aan de hondenriem kunt bevestigen, zodat je het altijd bij de hand hebt op het moment dat je een zaklamp nodig hebt. 

Een hoofdlamp als je meerdere honden in het donker uitlaat

Heb je meer dan één hond en je hebt geen hand vrij om een zaklamp vrij te houden, dan is een hoofdlamp een goede oplossing. Naast dat we de multifunctionele Klarus HA2C hoofdlamp met een afneembare lamp, verschillende krachtige lichtopties tot 3200 lumen en een eenvoudige bediening met één schakelaar, zeer zeker een echte aanrader vinden, is de Acebeam H50 ook een zeer goede optie als je met meerdere honden gaat wandelen. Vooral de Acebeam H50 met de 3 x Nichia 219C CRI ≥90 Leds is mooi als je in het donker de kleuren wilt zien zoals ze bij daglicht zijn.

Acebeam H50 met hoofdband

Gebruik de Acebeam H50 hoofdlamp bij het uitlaten van meerdere honden

Honden zien kleuren vergelijkbaar met een mens met rood-groene kleurenblindheid. Ook zien honden minder variaties in grijze tinten en helderheid dan mensen en neigen veel honden bijziend te zijn. Een lamp met een hoge cri-waarde die echte kleuren en goed contrasten laat zien, is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond prettig. De Acebeam H50 met de optie van de Nichia 219 cri leds is een mooie oplossing om een heldere weergave te krijgen van alles wat op je pad komt als je ‘s avonds met je honden loopt. 

De Acebeam H50 bestaat uit een lamp die flexibel bevestigd is om beweginschokkengschokkensschokken op te vangen. In het buisje zitten drie leds waaruit je kunt kiezen welke van de leds en hoeveel je wilt inschakelen.  De hoofdband zelf zit erg prettig, is licht in gewicht, verstelbaar en ventilerend. 

Afhankelijk van het aantal leds dat je aan hebt, biedt het licht een capaciteit van 1 tot 1000 lumen tot 137 meter bereik en is de gebruiksduur van de oplaadbare batterij van 2 uur en 15 minuten (in turbo-stand) tot 30 dagen. Voor snel en makkelijk opladen, krijg je een 18650-batterij en USB-C-kabel erbij geleverd. Mocht je in een situatie zijn waarin je geen mogelijkheid ziet om de batterij op te laden, dan kun je voor deze hoofdlamp ook 2 x CR123 of 2 x 16340-batterijen gebruiken. 

Heb je advies nodig voor een zaklamp om je hond uit te laten? Neem contact met ons op!

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zeker welke lamp het meest geschikt is? Neem even contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag een goede, persoonlijke keuze te maken.

Heb je suggesties?

Ben jij tevreden over de zaklamp die jij gebruikt wanneer je je hond uitlaat en is het een andere dan die wij hier hebben beschreven? Laat het ons weten!

Ook voor andere suggesties (bijvoorbeeld over de functionaliteit van de website of over onze service) staan we altijd open.